Marc Couwenbergh/cti schrijft over kunst, cultuur en historie

Marc Couwenbergh / cti schrijft over kunst, cultuur en historie.
Marc Couwenbergh / cti, schrijft over kunst, cultuur en historie
Marc Couwenbergh / cti, schrijft over kunst, cultuur en historie
Marc Couwenbergh / cti schrijft over kunst, cultuur en historie

cti schrijft over kunst, cultuur en historie. cti werkt daarom in opdracht van musea, kunstenaars, uitgevers. Opdrachtgevers zijn bijvoorbeeld: Museum Gouda, Museum Rijswijk, Verzetsmuseum Amsterdam.

Marc Couwenbergh/ cti schrijft over kunst, cultuur en historie inhoudelijk en makkelijk leesbaar. Om die redenen vroeg ook het veilinghuis Glerum Auctioneers aan Marc Couwenbergh / cti te schrijven over achtergronden en wetenswaardigheden uit de wereld van de kunst en antiek.

Ook uitgeverijen als WBooks, Van Spijk Art en KoeccoeK Art and antiques schakelen Marc Couwenbergh / cti in om bijvoorbeeld monografieën van kunstenaars te realiseren.

Maar ook individuele kunstenaars doen een beroep op Marc Couwenbergh / cti: Marjolijn van den Assem, Jan van Diemen.

Hetzelfde geldt ook voor historische organisaties als Gouda-op-Schrift. Ook zij vragen Marc Couwenbergh voor redactiewerk voor hun publicaties.

Bijzondere producties

De lijst  journalistieke producties van Marc Couwenbergh / cti is lang. Te lang om hier op te sommen. Daarom hier alleen enkele heel bijzondere producties:

De meiden van Vermeer achterna
De meiden van Vermeer achterna  verscheen als e-book in 2016 en als een luxe gebonden editie met harde kaft in 2021. Het boek is de neerslag van een journalistieke pelgrimage door Marc Couwenbergh langs 21 schilderijen van Johannes Vermeer in zeven musea in zes landen.  Allemaal schilderijen waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen die elk een eigen bekoring uitstralen. Vrouwen die de sleutel vormen tot het geheim van de schilderkunst van Vermeer.

Het Geheim van Gouda
Het Geheim van Gouda was in 2002  de eerste tentoonstelling ooit over de meer dan 400 jaar oude cartons van de Goudse glazen. De cartons zijn de originele werktekeningen van de glas-in-loodramen van de Sint-Janskerk in Gouda.  Marc Couwenbergh stelde voor het de Goudsche Courant een bijlage samen over deze unieke tentoonstelling in maart 2002.

Agent van de Zwitserse Weg
Het levensverhaal van de verzetsman Jan van Borssum Buisman werd opgetekend door Marc Couwenbergh.  Hij deed dit in 2000 in opdracht van het Verzetsmuseum Amsterdam / Walburg pers. Marc Couwenbergh interviewde Van Borssum Buisman in diens eeuwenoude huis in Haarlem. Dit is het zogenoemde Fundatiehuis waar in 1784 het Teylers Museum werd opgericht. Teylers is daarmee het oudste museum van Nederland. Het levensverhaal van Jan van Borssum Buisman blijft inspireren. Daarom werd in 2016 dit levensverhaal ook opgenomen in de bundel Verzetsverhalen uitgegeven door de WalburgPers.

Meer publicaties van Marc Couwenbergh / cti vind je bij boeken en publicaties.

Ook bij Issuu staan recensies van Marc Couwenbergh.

Gastcorrespondent

Marc Couwenbergh is sinds 2015 gastcorrespondent Europese geschiedenis en Kunst bij De Correspondent: zie hier zijn tuintje.

Historie

Marc Couwenbergh (Breda, 13 april 1958) startte cti eind 1995.
Daarvoor werkte hij tien jaar bij Novib op de Hoorn van Afrikadesk. Hij reisde veelvuldig door Eritrea, Ethiopië, Soedan en Somalië. In 1984 behaalde hij zijn doctoraal in de politicologie  aan de KU Nijmegen. Internationale Betrekkingen was zijn specialisatie.
In 1977 had hij het diploma Atheneum A gehaald aan het Onze Lieve Vrouwelyceum in Breda.