De Johannes Vermeer Prijs voor Janine Jansen

De Johannes Vermeer Prijs voor Janine Jansen. Op 29 oktober 2018 kreeg violiste Janine Jansen de tiende Johannes Vermeer Prijs. Dit is de de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De jury oordeelde: “Haar muzikale interpretaties raken aan het geniale en oogsten unaniem bewondering en respect van publiek en collega-musici.” Minister van cultuur Ingrid van Engelshoven reikte de prijs uit in de Ridderzaal.

Janine Jansen De tiende Johannes Vermeer Prijs voor violiste Janine Jansen
Janine Jansen – foto Marco Borggreve
De Johannes Vermeer Prijs voor Janine Jansen

Ook minister Van Engelshoven benadrukte dat Janine Jansen  jongeren inspireert. ”De intensiteit die jij in je muziek legt, is ongekend. Een inspiratiebron voor nieuwe generaties. Waar je ook optreedt: overal zitten nieuwsgierige jongeren in de zaal. Je publiek is geraakt door wat je op het podium doet. Je speelt vanuit je hart. Daarmee raak je die van hen.”

Wereldster

De roem van Janine Jansen is snel gestegen. Eerst veroverde ze Nederland. Haar debuut in Het Concertgebouw maakte ze in 1997. Vijf jaar later lag de hele wereld aan haar voeten. In 2002 betekende haar optreden in Londen haar internationale doorbraak. Daar speelde ze met het Philharmonia Orchestra met dirigent Vladimir Asjkenazi. Daarmee vestigde ze haar internationale carrière als top-violiste.

Stradivarius

Janine Jansen speelt op een heel bijzondere viool. Namelijk de Stradivarius ‘Rivaz – Baron Gutmann’ uit 1707. Die heeft ze te leen van Dextra Musica. Haar unieke status blijkt ook uit haar contract met het label Decca. Sinds 2003 is Janine Jansen één van de weinige artiesten  die een exclusief contract heeft met Decca Classics. Daarmee is ze in de wereld van de klassieke muziek een uitzondering.

Recordings

Bij dit label vulde ze haar eerste cd met de Vier Seizoenen van Vivaldi. Daarna volgde o.a. de vioolconcerten van Beethoven en Britten. Recent verscheen haar vertolkingen van Bartok’s Vioolconcert nr.1 met het London Symphony Orchestra en Brahms’ Vioolconcert met het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia gedirigeerd door Sir Antonio Pappano.

Prijzenlijst

De Johannes Vermeer Prijs is de zoveelste onderscheiding die Janine Jansen krijgt. Ze won al vier Edison Klassiek Awards. De Preis der Deutschen Schallplattenkritik, NDR Musikpreis for outstanding artistic achievement. De Concertgebouw Prijs. De VSCD Klassieke Muziekprijs. De Royal Philharmonic Society Instrumentalist Award for performances in the UK en de Bremen MusikFest Award.

Blij met Johannes Vermeer Prijs

Janine Jansen toonde zich zeer blij met de Johannes Vermeer Prijs. Juist omdat die haar band met het publiek benadrukt. “De krachtige boodschap die muziek brengt en de sterke verbinding die je met elkaar kunt ervaren, als musicus én luisteraar, is er een die ik met iedereen wil delen.”

De Johannes Vermeer Prijs

De Johannes Vermeer Prijs is de Nederlandse staatsprijs voor de kunsten. De prijs bestaat uit 100.000 euro en een kristallen bokaal. De winnaar mag het bedrag besteden aan een speciaal project binnen zijn of haar werkterrein. De Nederlandse regering heeft de prijs in 2009 in het leven geroepen om uitzonderlijk artistiek talent te eren en stimuleren. De prijs kan worden toegekend aan in Nederland werkende kunstenaars uit alle disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek, van schilderen tot schrijven.

Eerdere winnaars Johannes Vermeer Prijs:
  1. operaregisseur Pierre Audi – 2009

2.  filmmaker en schrijver Alex van Warmerdam – 2010

3.  fotograaf Erwin Olaf – 2011

4.  beeldend kunstenaar Marlene Dumas – 2012

5.  architect Rem Koolhaas – 2013

6.  grafisch ontwerper Irma Boom – 2014

7.  componist en regisseur Michel van der Aa – 2015

8.  beeldend kunstenaar en filmregisseur Steve McQueen – 2016

9 . modeontwerper Iris van Herpen – 2017

10.  violiste Janine Janssen – 2018

Facebooktwitterlinkedininstagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.