Detail uit de annunciatie die Pieter Pourbus schilderde in opdracht van keizer Karel V

Pieter Pourbus Meester-schilder uit Gouda

Pieter Pourbus Meester-schilder uit Gouda. Zijn naam zegt ons weinig. Maar in zijn tijd, de zestiende eeuw, was hij beroemd. Vooral bij de rijken. Als je het had gemaakt, bewees je dat met een door hem geschilderd portret. Pieter Pourbus werd  de belangrijkste schilder van Brugge, toen een van de grootste steden. 500 jaar later brengt Museum Gouda deze vergeten meester-schilder een meesterlijk eerbetoon. Ruim 25.000 bezoekers zullen erop afkomen.
Pieter Pourbus Meester-schilder uit Gouda

De weg naar succes kan eenvoudig zijn. Als zoon van een decoratieschilder uit het relatief arme Gouda verhuis je naar de stad waar je als schilder werkelijk naam kunt maken, Brugge. Daar aangekomen, trouw je met de dochter van de belangrijkste schilder van die stad. Je werkt voorbeeldig samen met schoonpapa. En dan duurt het niet lang, of jij bent de toonaangevende kunstenaar. Kerken, de rijkste burgers en zelfs de keizer geeft je opdrachten. Zo simpel is het verhaal van Pieter Pourbus meester-schilder uit Gouda.

Pieter Pourbus Meester-schilder uit Gouda. De verkondiging aan Maria van Pieter Pourbus uit 1552. Het schilderij was bestemd voor de grafkapel van Margaretha van Oostenrijk in opdracht van keizer Karel V. Foto Museum Gouda
De verkondiging aan Maria van Pieter Pourbus uit 1552. Het schilderij was bestemd voor de grafkapel van Margaretha van Oostenrijk in opdracht van keizer Karel V. Foto Museum Gouda
Eerbetoon

Dat hij vervolgens 500 jaar moest wachten op een eerbetoon in zijn geboortestad, zegt vooral iets over hoe eenzijdig we kijken naar onze kunst. Meestal komen we niet verder dan de gouden, zeventiende eeuw. Maar met Pieter Pourbus Meester-schilder uit Gouda maakt Museum Gouda het in één keer goed. Zijn belangrijkste topstukken zijn er nu te zien in een even creatieve als intieme setting.

Vier pleinen

In de kapel van het voormalige Catharina Gasthuis, onderdeel van Museum Gouda, is Brugge als een stad met vier pleinen gebouwd. Op het voorplein wordt de toeschouwer wegwijs gemaakt in de tijd van Pourbus. Daarbij maken twee tegen elkaar geschoven stadsplattegronden in één oogopslag duidelijk hoeveel groter Brugge was dan Gouda. En dan stap je door een stadspoort de wereld van Pourbus in.

Voor het eerst de kerk uit

Eerst maak je kennis met zijn portretten van de rijksten van Brugge. Via een onderdoorgang in een toren kom je vervolgens bij zijn religieuze werk. Daar hangt de wondermooie Van Belletriptiek. Het altaarstuk dat Pourbus schilderde in 1556 voor de Sint Jacobskerk in Brugge. Het is voor het eerst sinds het er werd opgesteld dat dit topstuk deze kerk heeft verlaten. Maar de Jacobskerk krijgt er iets voor terug. De voor deze tentoontstelling gemaakte vitrine gaat straks mee terug naar Brugge. Op het laatste plein staan de altaarstukken uit de Goudse Sint-Janskerk. Pourbus vervaardige daarvan één in opdracht van de Goudse Hubertus broederschap.

‘Een verloren zoon teruggehaald’

Pieter Pourbus zelf kijkt van boven tevreden toe op de fraaie tentoonstelling in Museum Gouda. De tentoonstellingsmakers plaatsten zijn vermoedelijke zelfportret in een venster van het Brugse belfort dat boven de expositie uittorent. Na de grote succesvolle tentoonstelling met de cartons van de Goudse Glazen – dat zijn de originele ontwerptekeningen van de glas-in-loodramen van de Sint-Janskerk – brengt Museum Gouda wederom een publiekstrekker van formaat.  Marc de Beyer, directeur Museum Gouda, benadrukt: “We hebben een verloren zoon van Gouda teruggehaald.”

De verkondiging aan Maria van Pieter Pourbus is ook te vinden in Het GOUDA Boek.

Meer over Museum Gouda

 

 

Facebooktwitterlinkedininstagram

4 gedachten over “Pieter Pourbus Meester-schilder uit Gouda”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.